KEHITYSVAMMAISTEATTERI LA STRADA

Toiminta

Suomen ensimmäinen ja ainoa kehitysvammaisteatteri, La Strada on perustettu vuonna 2009. Omat tilat La Strada sai vuonna 2015 entisen elokuvateatteri Pirkan tiloista Tampereen Pirkankadulla. Tilat remontoitiin perusteellisesti ja avajaisia vietettiin v. 2016. 

La Strada esiintyy runsaasti myös oman teatterin ulkopuolella; vierailuja tehdään mm. palvelutaloihin, yrityksiin, oppilaitoksiin ja muihin kohteisiin ympäri Suomea. Vuonna 2015 La Strada osallistui Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry:n valtakunnalliseen KeMuT -kulttuuritapahtumaan Finlandiatalossa ja samana vuonna Tampereella järjestettyyn kansainväliseen esteettömyyttä ja kulttuurin monimuotoisuutta edustavaan Accac -tapahtumaan.

La Strada tekee yhteistyötä mm. Tampereen Ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden sekä Tampereen seudun ammattiopisto Tredun lähihoitajaopiskelijoiden kanssa.

Taiteellinen johtaja, teatterin perustaja Anu Panula (FIA) toimii ohjaajana, koreografina ja näyttelijänä. Työryhmä koostuu lisäksi teatterin kahdeksasta omasta näyttelijästä sekä 'vakituiseen kalustoon' kuuluvista ammattinäyttelijä Kirsi Nurmisesta (FIA), Paula Hakamaasta (toimii mm. kuiskaajana ja kirjanpitäjänä), sekä Panulan tyttärestä, näyttelijä-musiikinopiskelija Miina Joseppiina Kahiluodosta. Musiikin produktioihimme ovat säveltäneet Jorma Panula ja Sami Panula. Orkesterin kokoonpano vaihtelee esityksen luonteesta riippuen. Esityksissä on mukana vierailijoita teatterin ulkopuolisista näyttelijöistä alan opiskelijoihin ja muusikoista teatteritekniikan ammattilaisiin. Työllistämis- ja kuntoutustuella työskentelevät sekä työkokeilijat ovat mahdollistamassa toimintaa, joka perustuu suurelta osin palkattomalle talkootyölle. Tällä hetkellä meillä on joukossamme Marjo Minkkinen (OAJ), valomiehenä ja teatteriteknikkona Oiva Suonio, äänistä vastaava Seppo Helle sekä markkinoinnista, tiedotuksesta ja graafisesta suunnittelusta vastaava Päivi Kovalainen.

La Stradan toiminnan kantavana ajatuksena on rakentaa siltoja erilaisten kulttuurintekijöiden välille sellaisella tavalla, joka madaltaa kynnystä myös ns. erityisryhmien osallistumisen kannalta. Tavoitteena on tukea kehitysvammaisten osallisuutta kulttuurin tekemisessä, alentaa kynnystä astua mukaan teatterin tekemisen ja kokemisen keskiöön, aktiiviseksi tekijäksi. Kehitysvammaisilla on tasavertainen oikeus teatterin tarjoamaan ilmaisukanavaan. Aktiivinen rooli teatterin tekemisessä tukee itsenäisyyttä, antaa voimavaroja ja voimaannuttavia kokemuksia aivan jokaiselle!

Tulevaisuudessa toivomme, että La Strada pystyy tarjoamaan teatteriopintoja entistä laajemmin; tiiviimpää koulutusta sekä kursseja ja tapahtumia (esim. teatterityöpajoja). Tulevaisuudessa toiminta laajentuu kattamaan myös muita taiteenlajeja; tanssin, musiikin, kuvataiteen ja erilaiset kädentaitojen saralta.