KEHITYSVAMMAISTEATTERI LA STRADA

TAUSTAA

Suomen ensimmäinen ja ainoa kehitysvammaisteatteri La Strada on perustettu vuonna 2009. Varsinaisen oman teatteritilan La Strada sai syksyllä 2015 entisen elokuvateatteri Pirkan tiloista. Tilojen mittava remontti tehtiin suurimmaksi osaksi talkoovoimin ja avajaisia vietettiin helmikuussa 2016.

Näyttelijämme: Titta Sillman, Mari Heinilä, Niko Pohja, Markus Pieniluoma, Kalle Bister, Atte Selin, Leevi Paalanen ja Markus Malmi. Muu työryhmä: Marjo Minkkinen (OAJ), Paula Hakamaa (mm. kuiskaaja ja talousvastaava), Joseppiina Kahiluoto (näyttelijä-musiikinopiskelija)  sekä Kirsi Nurminen (FIA). Taiteellinen johtaja Anu Panula toimii ohjaajana, koreografina ja näyttelijänä. Teatteritekniikasta, valoista ja äänestä sekä lavasterakentamisesta vastaavina toimivat Oiva Suonio ja Janne Kytölaakso, sekä markkinoinnista, tiedotuksesta ja graafisesta suunnittelusta vastaavana Päivi Kovalainen. Orkesterin kokoonpano vaihtelee esityksestä riippuen. Mukana on vierailijoita teatterin ulkopuolisista näyttelijöistä alan opiskelijoihin ja muusikoista teatteritekniikan ammattilaisiin. Työkokeilijat sekä työllistämis- ja kuntoutustuella työskentelevät ovat mahdollistamassa toimintaa.

OHJELMISTO

Kaikkiaan La Stradan ohjelmistossa on ollut 11 esitystä: Helena Haaviston runoihin perustuva runo-musiikki -esitys Elämän Jano (ohj. Anu Panula, säv. Jorma & Sami Panula, 2009), Johannes Linnankosken Laulu Tulipunaisesta Kukasta (ohj., sov. Anu Panula, säv. Jorma Panula, 2011), musiikki-iloittelu Käytöskukka eli Hyvät Tavat Kunniaan (ohj., sov. Anu Panula, käsikirj., san., Anu Panula & Pekka Salo, säv. Sami Panula, 2012), iskelmäkavalkadi Painu Pois Jack (ohj., koreog., Anu Panula, sov. Jorma Panula, 2013), William Shakespearen Juhannusyön Uni (ohj., sov. Anu Panula, säv. Jorma Panula, 2013), Federico Garcia Lorcan Bernarda Alban Talo (ohj., sov. Anu Panula, mus. Sami Panula, 2015), Elämänjanoinen Jack (sovitus ja ohjaus aiemmasta produktiosta, ohj. Anu Panula, sov. Jorma Panula & Sami Panula, vierailijana Turkka Mastomäki (FIA), 2015), Federico Garcia Lorcan Don Cristobal (ohj., sov. Kirsi Nurminen, mus. Merja Minkkinen, 2016), ”uudelleen lämmitetty” Federico Garcia Lorcan Bernarda Alban Talo (ohj., sov. Anu Panula, mus. Sami Panula, 2016) Ken Kenseyn Yksi Lensi Yli Käenpesän (ohj., sov. Anu Panula, säv. Sami Panula, 2017), musiikki-iloittelu Tanner Tömisee – Alfredin Tannerin kupletteja (käsikirj., Anu Panula & Jussi Tuominen, ohj., Anu Panula, 2017).

Ajankohtaista

Kehitysvammaisteatterin kahdestoista ensi-ilta valmistui 4.2.2018 Mika Waltarin teoksella ’Gabriel, tule takaisin’. Ritva Arvelon sovitus, Jorma Panulan musiikki ja Anu Panulan ohjaus. Mukana teatterin 7 omaa näyttelijää ja ammattilaisina Keijo Kuivanen, Marjo Minkkinen sekä muusikot Ari Angervo, Joseppiina Kahiluoto, Sami Perkiö/Tom Wanamo/Jyri Häkkinen. Esityksiä on kaikkiaan 15 keväällä 2018 ja 2 esitystä Tampereen Teatterikesässä.

Keväällä 2018 alkavat myös uuden produktion harjoitukset: Satunäytelmä ’Lumikki ja seitsemän kääpiötä’ tehdään yhteistyössä Pirkanmaan Tanssiopiston ja Näkövammaisteatteri Sokkelo ry:n kanssa. Ensi-iltaa on kaavailtu lokakuulle 2018. Koko perheen musiikkinäytelmässä lavalle nousevat teatterin omat näyttelijät sekä Marjo Minkkinen ja Anu Panula, seitsemän tanssijaa sekä 4-henkinen orkesteri. Ohjauksesta vastaa Anu Panula, musiikista Sami Panula ja koreografiasta Pirkanmaan Tanssiopiston Outi Vilonen. Vuoropuhelu nuorten kulttuurintekijöiden ja -opiskelijoiden välillä on erityisen tärkeää. Erilaisuuden kohtaaminen konkreettisen yhdessä tekemisen kautta avartaa ihmis- ja maailmankuvaa ja antaa osallistujille laajemman kirjon omien ilmaisukeinojen repertuaariin. Jokainen oppii jokaiselta! Meille on ensiarvoisen tärkeää, että ryhmämme jokainen jäsen kokee tulevansa kohdatuksi sen tasa-vertaisena jäsenenä. Tämän lähtökohdan tulisi olla selviö myös teatterin ulkopuolella. Siihen yritämme omalta osaltamme vaikuttaa.

TUNNUSTUKSET JA APURAHAT

2011: La Strada vastaanotti Tampereen Kulttuuriteko -palkinnon.
2013: Suomen Kulttuurirahaston apuraha.
2014: Anu Panula vastaanotti Kalle Kaiharin kulttuuripalkinnon työstään La Stradan taiteellisena johtajana.
2015: Jenny ja Antti Wihurin rahaston apuraha.
2016: Anu Panula valittiin vuoden 2016 freelancer -näyttelijäksi (huomionosoitus työstä kehitysvammaisteatterin hyväksi).
2017: Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) puolen vuoden työskentelyapuraha.
2017: La Strada vastaanotti Ransu ry:n palkinnon.
2018: Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) erityisavustus vammaisyhteisön kulttuuritoimintaan ja kulttuurin saavutettavuuteen.

TYÖ JA TAVOITTEET

Kehitysvammaisen asema suomalaisen yhteiskunnan jäsenenä ei valitettavasti ole erityisen näkyvä. Kulttuurin kentällä tämä korostuu. Tavoitteena on tukea kehitysvammaisten osallisuutta kulttuurin tekemisessä. Aktiivinen rooli omassa teatterissa tukee itsenäisyyttä ja antaa voimaannuttavia kokemuksia. Tiiviin yhteisön osana työskenteleminen ei ’toisena’ vaan keskiössä, aktiivisena tekijänä antaa työkaluja elämässä pärjäämiseen ja onnellisuuteen. On tärkeää tulla tekemään itse, omilla ehdoillaan. Mottomme on: ”Kehitysvammaisilla on oikeus itsensä ilmaisuun teatterin keinoin!”. Tulevaisuudessa tärkein painopiste on opetuksella: pyrimme tarjoamaan kehitysvammaisille laajemmin teatteriopintoja sekä erilaisia kursseja ja tapahtumia. Toiminta voi laajentua kattamaan myös muita taiteenlajeja. Tällä hetkellä opetamme mm. laulua, rytmiikkaa, tanssia, musiikkia, äänenmuodostusta ja näyttämötyöskentelyä. Meillä opetus tapahtuu ammattilaisten toimesta. Verkostoituminen muiden kulttuurintekijöiden kanssa on avainasemassa.