Kehitysvammaisteatteri La Strada

TAUSTAA

Suomen ensimmäinen suomenkielinen ammattivetoinen kehitysvammaisteatteri La Strada on perustettu vuonna 2009. Oman teatteritilan La Strada sai syksyllä 2015 tiloista Tampereen Pirkankatu 18:ssa, jossa aiemmin ovat toimineet Elokuvateatteri Pirkka ja Teatteri Tapio. Tilojen mittava remontti tehtiin suurelta osin talkoovoimin ja avajaisia vietettiin helmikuussa 2016.

ESITYSHISTORIA

2009: Helena Haaviston runoihin perustuva runomusiikki -esitys Elämän Jano (ohj. Anu Panula, säv. Jorma Panula & Sami Panula)
2011: Johannes Linnankosken Laulu Tulipunaisesta Kukasta (ohj. & sov. Anu Panula, säv. Jorma Panula)
2012: Musiikki-iloittelu Käytöskukka eli Hyvät Tavat Kunniaan (ohj. & sov. Anu Panula, käsikirj. & san. Anu Panula & Pekka Salo, säv. Sami Panula)
2013: Iskelmäkavalkadi Painu Pois Jack (ohj. & koreog. Anu Panula, sov. Jorma Panula)
William Shakespearen Juhannusyön Uni (ohj. & sov. Anu Panula, säv. Jorma Panula)
2015: Federico Garcia Lorcan Bernarda Alban Talo (ohj. & sov. Anu Panula, mus. Sami Panula)
2015: Elämänjanoinen Jack (sovitus & ohjaus aiemmasta produktiosta, ohj. Anu Panula, sov. Jorma Panula & Sami Panula, vierailijana Turkka Mastomäki, FIA)
2016: Federico Garcia Lorcan Don Cristobal (ohj. & sov. Kirsi Nurminen, mus. Merja Minkkinen)
2016: ’Uudelleen lämmitetty’ Federico Garcia Lorcan Bernarda Alban Talo (ohj. & sov. Anu Panula, mus. Sami Panula)
2017: Ken Kenseyn Yksi Lensi Yli Käenpesän (ohj. & sov. Anu Panula, säv. Sami Panula)
2017: Musiikki-iloittelu Tanner Tömisee – Alfredin Tannerin kupletteja (käsikirj. Anu Panula & Jussi Tuominen, ohj. Anu Panula)
2018: Mika Waltarin Gabriel, tule takaisin (ohj. Anu Panula, sov. Ritva Arvelo, säv. Jorma Panula)
2018: Satunäytelmä ’Lumikki ja seitsemän kääpiötä’ yhteistyössä Pirkanmaan Tanssiopiston kanssa (ohj. Anu Panula, kor. Outi Vilonen, säv. Jorma Panula & Sami Panula)
2018: Elämänjanoinen Jack 10-vuotisjuhlakavalkadi (ohj. Anu Panula, sov. Jorma Panula)

Lisäksi erilaisia teatteriesityksiä, mm. ”Espanjalainen ilta” (ohj. Anu Panula).

Keväällä 2019 ovat käynnistyneet uuden produktion harjoitukset: Simo ”Aapeli” Puupposen ’Siunattu Hulluus’ -romaaniin perustuva näytelmä saa ensi-iltansa syksyllä 2019. Ohjaus & koreografia: Anu Panula, dramaturgia: Jussi Tuominen, sävellys: Jorma Panula.

TUNNUSTUKSET JA APURAHAT

2011: La Strada vastaanotti Tampereen Kulttuuriteko -palkinnon.
2013: Suomen Kulttuurirahaston apuraha.
2014: Anu Panula vastaanotti Kalle Kaiharin kulttuuripalkinnon työstään La Stradan taiteellisena johtajana.
2015: Jenny ja Antti Wihurin rahaston apuraha.
2016: Anu Panula valittiin vuoden 2016 freelancer -näyttelijäksi (huomionosoitus työstä kehitysvammaisteatterin hyväksi).
2017: Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) puolen vuoden työskentelyapuraha.
2017: La Strada vastaanotti Ransu ry:n palkinnon työstään kehitysvammaisten ihmisten kulttuurin edistäjänä.
2017: Alfred Kordelinin säätiön apuraha ”Gabriel, tule takaisin” -näytelmäteoksen valmistamiseen.
2018: Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) erityisavustus vammaisyhteisön kulttuuritoimintaan ja kulttuurin saavutettavuuteen.
2018: Luopioisten Säästöpankkisäätiön apuraha teatteritekniikan laitteiston hankkimiseen.
2018: Tampereen kaupunki: Toiminta-avustus.
2018: Tukiliiton apuraha toimintaan, jolla tuetaan kehitysvammaisten ihmisten osallisuutta.
2018: La Strada vastaanotti Ransu ry:n palkinnon työstään kehitysvammaisten ihmisten kulttuurin edistäjänä.
2019: Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) avustus esityksen valmistamiseen.
2019: Tampereen kaupunki: Toiminta-avustus.
2019: Eino Salmelan säätiön tunnustuspalkinto.

TOIMINTA

La Strada esiintyy runsaasti myös oman teatterin ulkopuolella; vierailuja tehdään runsaasti esimerkiksi kehitysvammaisten päivätoimintakeskuksiin, palvelutaloihin, erilaisiin tapahtumiin ja muihin kohteisiin. La Stradan voi myös tilata esiintymään. Tilat ovat vuokrattavissa erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tärkeä osa toimintaa ovat yhteistyöprojektit kulttuurialan eri toimijoiden kanssa, yhteistyötä tehdään myös eri alojen opiskelijoiden kanssa.

HENKILÖSTÖ

Taiteellinen johtaja, teatterin perustaja Anu Panula (FIA) toimii produktioiden ohjaajana, koreografina ja näyttelijänä. Marjo Minkkinen (OAJ) toimii musiikin- ja laulunopettajana sekä näyttelijänä. Musiikin ovat säveltäneet akateemikko kapellimestari-säveltäjä Jorma Panula ja säveltäjä-muusikko Sami Panula. Teatterin kahdeksan omaa näyttelijää ovat Titta Sillman, Atte Selin, Mari Heinilä, Niko Pohja, Markus Pieniluoma, Markus Malmi, Kalle Bister ja Leevi Paalanen. Vakituiseen ‘kalustoon’ kuuluvat lisäksi teatterin toiminnanjohtaja Paula Hakamaa, joka toimii lisäksi rahastonhoitajana ja kuiskaajana sekä näyttelijä-musiikinopiskelija Miina Joseppiina Kahiluoto, joka toimii mm. muusikkona, näyttelijänä sekä puvustuksen toteuttajana. Valoista, äänestä ja teatteritekniikasta vastaavat Oiva Suonio ja Jouni Ahlgren, varainhankkijana ja vahtimestarina sekä lavastuksen toteutuksissa toimii Janne Kytölaakso, tiedottajana ja graafisena suunnittelijana Päivi Kovalainen. Teknisenä tukena on toiminut Anssi Halinen ja useissa produktioissa  mukana on ollut näyttelijä Kirsi Nurminen (FIA). Esityksissä on mukana vierailijoita teatterin ulkopuolisista ammattilaisnäyttelijöistä alan opiskelijoihin ja muusikoista teatteritekniikan ammattilaisiin. Orkesterin kokoonpano vaihtelee esityksen luonteesta riippuen. Tärkeässä osassa ovat työllistämis- ja kuntoutustuella työskentelevät sekä työkokeilijat, jotka ovat mahdollistamassa toimintaa.

OPETUS

La Stradassa näyttelijät saavat opetusta mm. näyttämötyöskentelyssä, laulussa ja äänenmuodotuksessa, musiikissa, rytmiikassa, tanssissa ja koreografiassa sekä kehonhallinta- ja rentoutumistekniikoissa. Opettajina ja ohjaajina toimivat vankan kokemuksen omaavat ammattilaiset, Anu Panula (FIA) ja Marjo Minkkinen (OAJ) sekä lukuisat teatterialan ammattilaiset vierailijat. La Stradassa opetus tapahtuu aina ammattilaisten toimesta. Tärkeä kriteeri esityksen valinnassa on mahdollisuus sovittaa musiikki suvereenisti produktioon. Musiikki on oivallinen apu kun sanallisen viestinnän tuottaminen on haasteellista. Myös liikunnallisuudella on suuri merkitys työssä. Motoristen harjoitusten hyöty nähdään mm. vuorovaikutustaitojen lisääntymisenä ja myönteisinä kehokokemuksina.

TAVOITTEET

Tulevaisuudessa keskeinen painopiste on opetuksella: kehitysvammaisille tarjotaan entistä laajemmin teatteriopintoja ja kursseja. Toiminta voi laajentua kattamaan myös muita taiteenlajeja; tanssin, musiikin, kuvataiteen ja erilaiset kädentaitojen saralta.

Kehitysvammaisteatteri La Strada on syntynyt vahvasta halusta tukea kehitysvammaisten osallisuutta kulttuurin tekemisessä. Aktiivinen rooli omassa teatterissa tukee itsenäisyyttä ja voimaannuttaa. Yhteishenki on vahva ja onnistumisen hetkiä koetaan jokaisessa produktiossa. La Stradassa keskitytään siihen mitä meillä on, ei siihen mitä meiltä jonkin näkemyksen mukaan puuttuu. Jokaisessa produktiossa toimitaan erilaisuuden kohtaamisen ja hyväksymisen lähtökohdista. Yksi toiminnan kantava ajatus on rakentaa siltoja erilaisten kulttuurintekijöiden välille, alentaa kynnystä astua mukaan teatterin tekemisen ja kokemisen keskiöön. Kehitysvammaisilla on tasavertainen oikeus teatterin tarjoamaan ilmaisukanavaan! Toiminnallaan La Strada rikastaa kulttuurista monimuotoisuutta – ketään ei ole varaa jättää marginaaliin.

Tervetuloa La Stradaan!

Vas. Janne Kytölaakso, Päivi Kovalainen, Atte Selin, Marjo Minkkinen, Leevi Paalanen,
Mari Heinilä, Kalle Bister, Titta Sillman, Markus Pieniluoma, Paula Hakamaa, Niko Pohja,
Anu Panula, Oiva Suonio ja Miina Joseppiina Kahiluoto. Kuvasta puuttuu Markus Malmi.